Parafiskalni nameti pojedu milijardu KM

Bez autora
Dec 28 2014

Parafiskalni nameti privredi u BiH na godišnjem nivou kumulativno uzmu oko milijardu maraka, pokazuju procjene poslodavaca u RS i FBiH. Iz tog razloga, potrebno je uspostaviti registar parafiskalnih nameta, izvršiti redukciju i reformu postojećih u cilju rasterećenja privrede, kao i utvrditi moratorijum na donošenje novih parafiskalnih nameta.Poručeno je to, između ostalog, na okruglom stolu, koji su danas u Banjaluci organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI), zajedno s Unijom udruženja poslodavaca RS, a u okviru pokrenute kampanje "Manje je više", čiji je cilj identifikacija ključnih mjera za unapređenje poslovnog ambijenta u BiH u segmentu parafiskalnih nameta.

Parafiskalni nameti pojedu milijardu KMParafiskalni nameti privredi u BiH na godišnjem nivou kumulativno uzmu oko milijardu maraka, pokazuju procjene poslodavaca u RS i FBiH.

Iz tog razloga, potrebno je uspostaviti registar parafiskalnih nameta, izvršiti redukciju i reformu postojećih u cilju rasterećenja privrede, kao i utvrditi moratorijum na donošenje novih parafiskalnih nameta.

Poručeno je to, između ostalog, na okruglom stolu, koji su danas u Banjaluci organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI), zajedno s Unijom udruženja poslodavaca RS, a u okviru pokrenute kampanje "Manje je više", čiji je cilj identifikacija ključnih mjera za unapređenje poslovnog ambijenta u BiH u segmentu parafiskalnih nameta.

Adis Arapović, program menadžer CCI, rekao je da je cilj kampanje da se djeluje na promjenu politika i prakse parafiskalnih opterećenja privredi u BiH, na različitim nivoima javne uprave.

"Dali smo sebi zadatak da sarađujući s poslodavcima, nadležnim institucijama, kompanijama, međunarodnim organizacijama, pokušamo doprinijeti da se dođe konačno do jedinstvenih registara parafiskalnih nameta u BiH, jer smo jedina zemlja u regionu koja nema registar po nivoima uprave", rekao je Arapović. On je dodao da im je, osim registra, zadatak i da dođu do prioritetne liste tih nameta, koji su zreli za ukidanje i promjenu na način da rastereti poslovanje prosječnog poslodavca ili kompanije. Kao treći cilj istakao je da u programe rada novih vlada ovo pitanje uđe kao prioritet kojim se treba baviti tokom cijelog mandata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik